Var finns bergrummen?
Var finns våra svenska bergrum? Det är en fråga som många är nyfikna på, av olika orsaker.

Om du är en utövare av Urban Exploration och vill ha informationen för att begå intrång, skall du läsa sidan om bergrum och UE, och därefter sluta besöka denna webplats. Informationen här är inte till för dig!

Om du är spion, kommunist, eller på annat sätt går främmande makt tillhanda, skall inte heller du besöka denna webplats.

Är du däremot historiskt intresserad och vill veta mer om den svenska beredskapen under kalla kriget, och kanske även hjälpa till med historisk dokumentation av våra försvarsförberedelser innan allt faller i glömska, så är informationen här till för dig!

Inga skyddsobjekt här

Jag lämnar givetvis inte ut någon information om platser för aktiva skyddsobjekt här. Aktiva skyddsobjekt måste respekteras lika mycket nu som någonsin under kalla kriget.

Inga positioner

Inte heller anger jag några exakta geografiska positioner för andra anläggningar på websidorna. Anledningen är främst att förhindra intrång och vandalism. Jag har gjort undantag för några plomberade (utrivna, igengjutna och övertäckta) anläggningar när jag på sidan om krav på bergrum presenterar olika kartbilder. Det finns givetvis även ett antal numera öppet kända platser vars geografiska lägen inte längre behöver hemlighållas, exempelvis Musköbasen.

Hur tänkte försvaret?

Jag har som nämnts ovan författat en separat sida om vilka krav försvaret ställde när anläggningar anlades. För den intresserade kan den sidan tas som utgångspunkt för geografiska studier av det svenska försvaret under kalla kriget.

//MatsB   v 1.0 2009-02-12


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.kalla-kriget.se!

matsb@bergrum.se © 2007 - 2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

bergrum.se