Skyddsobjekt
Denna sida ger en enkel förklaring till skyddsobjektbegreppet.

Skyddsobjekt är objekt som av myndighet har ansetts vara i särskilt behov av skydd. Ofta är det fråga om ett område eller en byggnad som klassats som skyddsobjekt. Ett område klassat som skyddsobjekt brukar kallas skyddsområde.

 

 

Under större delen av kalla kriget användes de runda skyddsobjektskyltarna av vilka ett exempel ses på bilden här till vänster.

Lagen som refereras till på skylten är upphävd sedan länge. Det är dock lämpligt att ändå respektera dessa skyltar, eftersom objektet de avser förmodligen fortfarande är skyddsvärt. När försvarsmakten inte längre har behov av att klassa ett objekt som skyddsobjekt, tas normalt nämligen förbudsskyltarna ner, även de gamla runda.

 

Under slutet av kalla kriget användes fyrkantiga skyltar av den typ som ses på den undre bilden. Dessa skyltar kan signalera olika typer av förbud, beroende på skyltens utformning. Skylten till vänster anger förbud mot tillträde och avbildning.

Skyddsobjektklassningen kan göras av både militära och civila myndigheter.

 

Det är förhoppningsvis helt onödigt att påpeka att de förbud som omger skyddsobjekt måste respekteras. Alldeles förutom att det är lag, så är det just respekten för de förbud och den sekretess som omgärdade våra skyddsobjekt, som gjorde att vårt svenska försvar under kalla kriget kunde ha den styrka det faktiskt hade. Vårt försvar av idag behöver samma respekt.

//MatsB   v 1.0 2007-11-30


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.kalla-kriget.se!

matsb@bergrum.se © 2007 - 2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

bergrum.se