Retuschering




Retuschering användes ofta under kalla kriget för att dölja skyddsobjekt på flyg- och satellitbilder.

Retuschering under kalla kriget
Retuschering innebär att man för hand ändrar ett fotografi genom att lägga till eller ta bort delar av bilden. Denna teknik var vanlig under kalla kriget för att dölja skyddsobjekt. Ett snarlikt förfarande med kartor var att producera medvetet felaktiga kartor för att undvika att skyddsobjekt sattes ut på kartan.

Genom att retuschera flyg- och satellitbilder kunde man undvika att skyddsobjekts existens blev avslöjade för utomstående. Det som inte skulle synas kunde döljas genom att ersätta det hemliga med något ointressant. För skyddsobjekt "ute i skogen" var det allra vanligaste att man helt enkelt lade bilder av skog över det hemliga som skulle döljas.

En intressant variant var att inte tillhandahålla foton med hög upplösning för "känsliga" områden. Eftersom flyg- och satellitbilder tas vid olika tillfällen och med olika upplösning, så är det inte konstigt att olika delar av Sverige är fotograferat med olika upplösning. Det som blir konstigt är när det mitt i ett område där det finns foton med hög upplösning, plötsligt saknas hög upplösning för ett begränsat område.

Medvetet felaktiga kartor fungerade på ett liknande sätt som retuschering. Man lät helt enkelt bli att rita ut exempelvis byggnader och tillfartsvägar till skyddsobjekt på kartorna. Texten "Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning" i underkant på våra kartor handlar om just detta; inga hemliga skyddsobjekt skulle få synas på kartorna.

Retuschering i en global värld
Retuschering och felaktigt ritade kartor har i stor utsträckning kommit ur modet, beroende på vår globala värld. När internationella aktörer numera tillhandahåller eller säljer satellitfoton som inte är retuscherade av svenska myndigheter, så är det inte bara bortkastat att retuschera svenska flygfoton: det är direkt kontraproduktivt.

Den som vill kan sätta i system att jämföra oretuscherade och retuscherade foton, och så snart man hittar diskrepanser, d.v.s. att något retuscherats, så vet man att detta något som man hittat är såpass hemligt att svenska myndigheter har lagt resurser på att retuschera bort detta hemliga från flygfotona.

Genom att låta bli att retuschera undviker man att dra uppmärksamheten till sig. Ett liknande resonemang gäller felaktiga kartor. Den som ser vägar och byggnader på ett satellitfoto, medan kartan över samma område bara visar skog, kan börja undra om det är med avsikt som kartan inte stämmer med verkligheten.

//MatsB   v 1.0 2020-12-14


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.kalla-kriget.se!

matsb@bergrum.se © 2007 - 2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

bergrum.se